Kommende aktiviteter
Trepartsaftalen
Vicepræsident fra DN Sebastian Jonshøj kommer og fortæller om Den Grønne Trepart, hvor DN deltog i forhandlingerne.
Det foregår den 24. oktober 2024 kl. 19-21 på Næstved bibliotek
Arrangementet er gratis, men der er tilmelding på Bibliotekets hjemmeside. (Man kan evt. tilmelde sig ved at sende en mail til jette.abraham@gmail.com
________________________________________________________________________
Klimakaravanen
TIRSDAG DEN 12. NOVEMBER KL. 17-20 I BODERNE.
Emne: at ændre dårlige klimavaner.
Arrangementet er med spisning (klimavenlig mad) – alt er gratis.
GO vil gerne tilbyde vores medlemmer at stifte bekendtskab med Vanebruddets regnemaskine til beregning af klimavenlige tiltag.
Derfor inviterer vi til en hyggelig og lærerig aften, hvor vi får facts om, hvordan man laver vanebrud, facts om klimaet, introduktion og adgang til CO2 beregningsmaskine, fælles klimavenlig mad og en brainstorming om klimafællesskaber.
Klimakoordinator Anette Moss fra Næstved kommune kommer for at fortælle om, hvordan Næstved Kommune bruger Vanebruddet og dets beregninger samt mulighederne for at indgå i klimafællesskaber. Der vil være endnu en repræsentant fra Klimakaravanen til at fortælle og vejlede i konceptet.
Man skal medbringe sin PC – en telefon er ikke nok.
Tilmelding:
Da der skal bestilles mad, er der
tilmeldingsfrist til arrangementet tirsdag den 5. november 2024.
Tilmelding kan ske ved at sende en mail til jette.abraham@gmail.com
Senere vil der komme mulighed for at tilmelde sig via Næstved Biblioteks hjemmeside
Her er Vanebruddets egen forklaring på deres koncept:
’Vanebrud for Klimaet’ er bygget til at give danske kommuner en hjælpende hånd, med en af deres vanskelige opgaver i forbindelse med CO2 reduktionen: At få store mængder borgere til at iværksætte konkrete handlinger, som bakker aktivt og synligt op om kommunens målsatte CO2 reduktion. Så mange, at det for alvor kan måles – og vil føre til et vendepunkt for de resterende borgere. Med ‘Vanebrud for Klimaet’ kan kommunen systematisk sætte tusindvis af kommunens borgere i stand til at udpege og gennemføre hver en målbar CO2 reduktion på 1000 kg – og således bringe mange flere på klima-sporet.
________________________________________________________________________
Miyawakiskoven på Fensmark Skole
Det er en længere følgeton med anlæg af den Miyawakiskov/byskov/miniskov i Fensmark. Der har vist sig at være temmelig mange benspænd i at anlægge en Miyawakiskov her i kommunen. Skoven var endelig kommet så langt i planlægningen, at den skulle plantes lige inden efterårsferien i år af Holmegårds skoles elever, MEN så kom der underskud i Næstveds kommunes skolekasse. Det har medført, at Holmegårds skoles opsparing er indefrosset, og de må derfor ikke deltage i år i projektet. Det synes umuligt at nå at skaffe alle pengene til projektet uden skolen og dens medarbejderes deltagelse, så noget tyder på, det bliver udskudt endnu et år. Vi må se – Man skal godt nok have tålmodighed…..MEN vi giver ikke op!
Denne video er meget illustrativ og giver et godt indblik i oprettelsen af en Miyawakiskov
https://www.youtube.com/watch?v=MDSlft037gk
”Bede og blomster til insekter i Næstved kommune”
I Næstved kommune er der forfærdeligt mange steder med velholdte, store græsplæner. Det var en dyd ”i gamle dage” – som ikke er så længe siden – at græsset var nyslået og kanterne veltrimmede. Nu er det imidlertid andre tider, der er ved at vinde indpas. Biodiversiteten styrtdykker. Vi har ikke længere levnet plads til alle de vilde og skønne planter og dermed også insekterne og resten af fødekæden. En kortklippet græsplæne er en ørken – set med plante- og dyrelivets øjne.
Kan man ændre ved det? Kan der komme blomster omkring skolerne i stedet for de store grønne plæner?
Biodiversitetsbedet på Toksværd Skole
Vi er i fuld gang på Toksværd skole. Her har vi gang i anlæg af et biodiversitetsbed. Naturfagslærer Patrick Uhre deltager sammen med sin 4. klasse i projektet. På et centralt stykke på matriklen er der skrabet græs af et stykke, som nu i maj måned er tilsået med en flot blanding af blomster, som forhåbentlig vil tiltrække insekter som bier, sommerfugle, blomsterfluer mm. I sløjd vil eleverne lave insekthoteller, som placeres i bedet. Undervisningen i naturfag kan dermed få en ekstra dimension ved feltarbejde meget tæt ved skolen og selvsyn for eleverne. Der er masser af læring i det!
Tak til Patrick for en entusiastisk deltagelse i projektet.
Dagpragtstjernen i fuldt flor.