Kommende aktiviteter
_____________________________________________________________________________________________________
GO er blevet kontaktet af Karrebæksminde Havhave angående et evt. samarbejde om en strandsafari i Karrebæksminde. Det syntes vi lød både spændende og læreridt.
GO og Karrebæksminde Havhave indbyder derfor til en
Strandsafari!
Lørdag 26. april kl. 11 – 15 afholder Karrebæksminde Havhave og GO i samarbejde med Søren Espersen fra Algaefood-projektet en strandsafari i Karrebæksminde. I selskab med Lise Nielsen og Helen Holm fra Karrebæksminde Havhave undersøger vi, hvad stranden og det lave vand nord for Karrebæksminde har at byde på af spiselige tangarter. Forhåbentlig er foråret så langt fremskredent, at vi også får lejlighed til at finde spiselige planter på stranden.
Formålet med turen er at lære i praksis at sanke tang og strandplanter. Dernæst vil vi tilberede det, vi finder i vandet og på stranden over bål – finde og anvende nemme og lette opskrifter, således at det er muligt selv at sanke og anvende i eget køkken. Vi skal blive mere fortrolig med at finde og bruge de råvarer, vi har lige uden for vores dør.
Efter safarien mødes vi til fælles madlavning, hvor det vil være muligt at smage flere forskellige tangarter og få indblik i forskellige tilberedninger.
Karrebæksminde Havhave sørger for vaders og bålmad. Husk varmt og praktisk tøj. Vi sanker både i vandet og på stranden.
Mødested: p-plads ved Vesterhave vingård.
Der er et begrænset antal pladser på 25, det er gratis, men der er tilmelding til
Lise Nielsen Lise.nielsen@city.dk eller
Jette Abraham jette.abraham@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________
Tirsdag den 6. maj kl. 19-21 i samarbejde med DOF Næstved
Afholdes i Musikstalden, Næstved
Stifter og medejer af firmaet ’Habitas’ Rasmus Vincentz
” Hvordan fremmer vi biodiversitet i bybebyggelse og fx i solcelleparker?
Rasmus og hans firma har udviklet metoder og idéer til at integrere biodiversitet i forskellige former for byggerier. Et af deres første store projekter var at kombinere solceller og biodiversitet i Blangslev i Næstved kommune.
Habitas grundholdning er at biodiversitet får naturen til at trives, og naturen får mennesket til at trives.
Foredraget er gratis. Der er tilmelding til jette.abraham@gmail.com
___________________________________________________________________________________________________________
På tur med naturvejleder Helen Holm
Søndag den 18. maj kl. 10- ca. 13
”På tur i Fruens Plantage i maj”
Mødested: Ny Præstøvej 304, Rønnebæk. P-pladsen over for Bystævnet.
Gå med på tur på Danmarks største ås, Mogenstrup Ås, der ligger godt gemt i Fruens Plantage. Åsen gemmer på mange små natur-nicher og gamle historier om dens oprindelse og om livet, der er foregået på dens ryg. Den har en tæt forbindelse til Rønnebæksholm og rummer i dag både gammel og nyere omlagt skov. Turen går ad stier og veje gennem skoven, og vi hører historien om åsen, både den rigtig gamle, den nyere og den sjove. Undervejs går vi på opdagelse efter store skovmyrer, skovens lianer, spiselige urter og er vi heldige, fodrer flagspætten sine unger.
Medbring evt. en forfriskning, vi holder en pause undervejs.
Bemærk: Turen er ca. 5 km i bakket terræn og ujævne stier. Der anbefales godt ben- og fodtøj.
Tilmelding til jette.abraham@gmail.com Der er plads til 25 personer.
Det er gratis.
______________________________________________________________________________________________
I forbindelse med strandsafarien har Karrebæksminde Havhave entreret med Ole Mouritsen, Københavns universitet som giver en mere teoretisk (og smagsmæssig) gennemgang af tang.
Det foregår mandag den 26. maj kl. 19-21.30 på Vesterhave vingård
(arrangementet er flyttet fra den 24.3.)
Smag på tangen,
Ole G. Mouritsen, Københavns Universitet
Tang er en overset ernæringskilde og fødevare i den vestlige verden. Tang findes i alle jordens klimabælter og udviser en enorm artsrigdom og kan både høstes vildt og dyrkes i store mængder i havet på en bæredygtig måde. Tang har et stort indhold af vigtige mineraler, proteiner, sporstoffer, vitaminer samt sunde fibre og fedtstoffer og indeholder desuden kun få kalorier. Og så smager det godt—ja faktisk er den femte smag, umami, oprindelig knyttet til smagen af tang. Hvorfor spiser vi så ikke mere tang? Foredraget omhandler, hvad tang egentligt er, hvordan det er blevet brugt gennem tiden til mad, og hvordan vi kan få det ind i vores egne køkkener, ikke mindst i forbindelse med den grønne omstilling. Det handler om smag, og foredraget vil blive ledsaget af smagsprøver.
Bemærk: Vesterhave Havhave tager 75 kr. for foredraget.
Tilmelding til forperson for Karrebæksminde Havhave Lise Nielsen på mail Lise.nielsen@city.dk
________________________________________________________________________________________________
________________________________________________
Miyawakiskoven på Fensmark Skole
Det er en længere følgeton med anlæg af den Miyawakiskov/byskov/miniskov i Fensmark. Der har vist sig at være temmelig mange benspænd i at anlægge en Miyawakiskov her i kommunen. Skoven var endelig kommet så langt i planlægningen, at den skulle plantes lige inden efterårsferien i år af Holmegårds skoles elever, MEN så kom der underskud i Næstveds kommunes skolekasse. Det har medført, at Holmegårds skoles opsparing er indefrosset, og de må derfor ikke deltage i år i projektet. Det synes umuligt at nå at skaffe alle pengene til projektet uden skolen og dens medarbejderes deltagelse, så noget tyder på, det bliver udskudt endnu et år. Vi må se – Man skal godt nok have tålmodighed.
Denne video er meget illustrativ og giver et godt indblik i oprettelsen af en Miyawakiskov
https://www.youtube.com/watch?v=MDSlft037gk